Haber

DEVA Parti lideri Ali Babacan: Tablet ve akıllı telefonlarda vergiyi indireceğiz ama sıfırlamayacağız

Demokrasive Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Tablet, akıllı telefon, oyun konsolu gibi teknoloji ürünlerinde vergiyi indireceğiz ama sıfırlamayacağız. Vergide tasarruf diye bir şey var. Amacımız bir yandan vergileri azaltmak ve bu cihazları daha ulaşılabilir kılmak ve vergiden kazanmak, çünkü devletin sosyal harcamalar yapabilmesi için paraya ihtiyacı var. haberler karşılama ve iletişim meselesi. Tıpkı bir eğitim sorunu gibi. Bu nedenle internetin 25 yaşına kadar ücretsiz olması gerektiğini düşünüyoruz.”

DEVA Parti lideri Ali Babacan, İstanbul’da gençlerle bir araya geldi. Gençlerin Yüzleri grubunun sorularını yanıtlayan Babacan, şunları söyledi:

“İNTERNETİN 25 YAŞINA KADAR ÜCRETSİZ OLACAĞINA İNANIYORUZ”

“Tablet, akıllı telefon, oyun konsolu gibi teknoloji ürünlerinde vergiyi indireceğiz ama sıfırlamayacağız. Sıfırladığınızda vergi almıyorsunuz. Vergi indirimi diye bir şey var. Devletin paraya ihtiyacı var yani. Sosyal harcamaları karşılayabilir.İnternet haber ve iletişim üzerine bir bahistir.Aynı zamanda eğitim ile de ilgilidir.Bu nedenle internetin 25 yaşına kadar ücretsiz olması gerektiğini düşünüyoruz.

“YÖK’Ü KAPATARAK YERİNE KURUMSAL YAPI BELİRLEMEK GEREKİYOR”

Anayasa değişikliği teklifimizde YÖK’ün kapatılmasını yazmıştık. Mevcut YÖK’ün kurumsal kültüründe üniversitelere baskı yapma, onlara hükmetme alışkanlığı var. Eski alışkanlık gitmiyor. Baştan başlamalısın. YÖK’ü kapatıp yerine yeni mekanizmayı ve kurumsal yapıyı tanımlamamız gerekiyor. Orada bir mütevelli heyeti sistemi tasavvur ettik. Özerk üniversiteler arasında tatlı bir rekabetin başlayacağı yöntem. Üniversitelerimizin dünyada ilk 500’e girmek için birbiriyle yarışan kurumlar olmasını istiyoruz.

“ÜNİVERSİTELERİ HALKIN AÇACAĞIZ”

Üniversite müfredatının esnekliğini kesinlikle düşünüyoruz. Gençlerin zorunlu ders sayısını azaltacak, seçmeli ders sayısını artıracak ve bu sayede kendilerini ilgi duydukları alana daha fazla hazırlayabilecekleri bir müfredat yapısını son derece değerli buluyoruz. Üniversiteleri halka açacağız. Meslek değiştirme ihtiyacı bundan sonra çok büyüyecek ve meslekler değişecek. Bazı mevcut meslekler ölecek, yeni meslekler ortaya çıkacaktır. 18 yaşında küçük bir karenin içini kalemle karalarken ‘Hayat boyu kaderim bu’ demeyeceksiniz. Ömür boyu sevmediğin bir işi yapmak zorunda değilsin. Bundan hoşlanmak zorunda değilsin. Bu seçme özgürlüğü çok değerli bir özgürlüktür. Elbette üniversitelerin hayat boyu öğrenme merkezleri olarak yeniden güncellenmesi gerekecektir.

“YAZDIĞIMIZ EĞİTİM MODELİNDEN GEÇEN VE İŞE GİREN ARKADAŞLARIN GELİR VERGİSİ ÖDEMESİ GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ”

Gençlerin ya da her yaştan gencin gidip kendini güncelleyebileceği, ihtiyaç duyduğu alanlarda bilgi ve becerilerini artırabileceği eğitim modeline büyük önem veriyoruz. Devlet, bu eğitim programlarına gidiş ve dönüş yol ve öğle yemeği masraflarını karşılamak zorundadır. Bunları yazdık. Bu eğitim programlarından geçip belgesini alan arkadaşlara bir süre iş bulması ve gelir vergisi ödememesi gerektiğini söylüyoruz. Onu işe alan şirketin SGK primi de ödememesi gerektiğini söylüyoruz. Böylece çok kısa sürede çok yüksek düzeyde istihdam yaratmak mümkündür. 2009’da bunu daha sade bir şekilde hayata geçirdik. Bugünün parasıyla yılda 100 milyon dolarlık bir bütçeyle işsizliği yüzde 16’dan yüzde 9’a indirmeyi 2,5 yılda başardık.”

Kaynak: ANKA / Siyaset

mamakhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu